Pre domáce gazdinky
Čokoládové mafiny
220 g hladkej múky, 30 g kakaa, 2 lyžičky kypriaceho prášku, 1/2 lyžičky sódy bikarbóny, 100 g posekanej horkej čokolády, 100 g posekanej bielej čokolády, 3 dl acidofilného mlieka, 1 vajce, 70 g kryštálového cukru, 0,8 dl oleja, tuk na vymastenie a hladkú múku na vysypanie jamiek na plechu.
V mise zmiešame múku, preosiate kakao, kypriaci prášok, sódu bikarbónu a posekanú horkú a bielu čokoládu. Do druhej misy dáme acidofilné mlieko, vajce, olej, cukor a rozmiešame. Obsah obidvoch mís spolu zľahka zmiešame. Cesto rozdelíme do vymastených a múkou vysypaných jamiek v mafinovom plechu a pečieme 20 minút pri teplote 200 stupňov Celzia.
Žemľovka s Tofu
5 rožkov (najlepšie grahamové alebo sójové), 0,5 l sójového mlieka, 4 jablká, mletá škorica, cukor, olej, 200 g bieleho Tofu, 4 lyžice medu.
1.vrstva: Rožky pokrájame na kolieska a namočíme ich do sójového mlieka. 2.vrstva: Jablká olúpeme a postrúhame na strúhadle. Pridáme do nich cukor a podľa chuti mletú škoricu. Všetko premiešame. 3.vrstva: Tofu postrúhame a zmiešame s medom či vanilkou (škoricou). Jednotlivé vrstvy striedavo kladieme na vymastený pekáč a pečieme v rozohriatej rúre 15 – 30 minút.
Rybacia nátierka s tofu
250 g TOFU, 1 konzerva rýb v oleji, 1 cibuľa, 1 lyžica kečupu, 2 lyžice horčice, 50 g masla, soľ, solčanka, citrónová šťava
Maslo vymiešame s popučenými rybami, pridáme najemno nakrájanú cibuľu a nastrúhané tofu. Ochutíme horčicou, kečupom, solčankou, citrónovou šťavou. Ak treba, dosolíme. Kto obľubuje kyslejšie chute, môže do nátierky nastrúhať najemno 3 sterilizované uhorky.
Tofu Rafaelo
1 balenie bieleho tofu, 2 banány, hrozienka, med, kokosová múčka, orechy.
Tofu a banán rozmixujeme, pridáme nabobtnané hrozienka (môžu byť posekané), posekané alebo pomleté orechy a podľa chuti med. Pridáme kokosovú múčku, aby sa vytvorila zmes na tvarovanie. Na záver urobíme guľky, ktoré obalíme v kosovej múčke a môžeme ich naukladať do papierových košíčkov.
Jahodový kokteil
250 g popučeného tofu, 7 dl vody (alebo sójového mlieka), 3 lyžice medu, 1,5 pohára čerstvých jahôd (môžu byť aj mrazené), 1,5 lyžice citrónovej šťavy, štipka soli.
Všetky suroviny rozmixujeme v mixéri a vlejeme do pohárov. Podávame chladené. Ak sa nám zdá kokteil riedky alebo hustý, prispôsobíme množstvo tekutiny.
Nátierka s tofu a zemiakmi
150 g údeného alebo lahôdkového syra tofu, 1 polievková lyžica sójovej omáčky, varené rozotrené zemiaky, 2 sladkokyslé uhorky, 1 polievková lyžica kečupu, 2 strúčiky cesnaku, soľ, kapia, pažítka.
Syr postrúhame na jemnom strúhadle. Všetky suroviny zmiešame spolu s uhorkami pokrájanými nadrobno, roztlačeným cesnakom, kapiou a nasekanou pažítkou.